![](/media/lib/41/homar-809866140ba800d53802b585e68754a5.jpg)
Uwolnienie staruszka
12 stycznia 2009, 12:19Ogromny homar George stał się maskotką nowojorskiej restauracji City Crab and Seafood. Klienci pozowali przy akwarium, by zrobić sobie z nim zdjęcie. Dziewięciokilogramowy skorupiak powrócił po 2 tygodniach do oceanu, z którego go wyłowiono. Po przeliczeniu jego wagi na wiek okazało się bowiem, że ma ok. 140 lat.
![](/media/lib/41/klepsydra-62ca2ecc2378bcdafe5e1303b0211f66.jpg)
Od klepsydry do autyzmu
9 stycznia 2009, 12:48Doktorzy Mark Brosnan i Ian Walker z Wydziału Psychologii Uniwersytetu w Bath porównali, w jaki sposób ojcowie dzieci autystycznych i zdrowych postrzegają kobiece kształty. Większość badań wskazywała, że na całym świecie mężczyźni uznają za bardziej atrakcyjne panie z niższym stosunkiem obwodu talii do bioder. Wydaje się, że u ojców maluchów z autyzmem, a przynajmniej u części z nich, podobne preferencje nie występują. Wg Brytyjczyków, może to potwierdzać teorię selektywnego kojarzenia (Journal of Autism and Developmental Disorder).
![](/media/lib/26/1207827248_702220-3bfcb90bb149cc7d6ea2533b25ee786b.jpeg)
P2P zaradzi korkom?
8 stycznia 2009, 17:24Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine postanowili użyć sieci P2P do walki z korkami na drogach. W International Journal of Vehicle Information and Communication Systems piszą oni, że najpoważniejszym problemem na drogach jest brak systemów zbierania i prezentowania użytecznych informacji o ruchu.
![Krewetka boksująca© CybersamXlicencja: Creative Commons](/media/lib/27/1210929080_741091-9448883a3e722bc92cb54d430adcfddf.jpeg)
O niszczeniu i odbudowie
31 grudnia 2008, 19:26Rafy koralowe zniszczone przez falę tsunami z 2004 r. odtwarzają się z niezwykle dużą szybkością.
![](/media/lib/37/oo-5b72bbfdcea8dccf067d332996a5a0f6.jpg)
Zdychający koń rynku pakietów biurowych?
31 grudnia 2008, 15:09Michael Meeks, jeden z developerów pakietów OpenOffice, rysuje czarną wizję przyszłości oprogramowania, które ma być konkurentem dla MS Office. Jego zdaniem prace nad OO znajdują się w najlepszym razie w fazie stagnacji.
![](/media/lib/41/karaczan-madagaskarski-9e98919f6656a03b6859761469769a31.jpg)
Zniewolenie do potęgi
31 grudnia 2008, 09:45Jakiś czas temu uzyskano owady z wbudowanymi chipami, które stymulowały nerwy bądź konkretne neurony, kierując zwierzę w wybranym przez człowieka kierunku. Pojawił się jednak problem zasilania wszczepionego urządzenia. Kable ograniczały pole działania, baterie o długiej żywotności były za ciężkie, a lżejsze wyczerpywały się już po kilku minutach. Przeszkodę pokonano dzięki wykorzystaniu energii ruchów insektów.
![Jeden z laserów Nichii](/media/lib/2/1172140034_126102-b5f3ba04dfcf9520728c55d6c57b8084.jpeg)
Druga wiązka lepsza
29 grudnia 2008, 11:46Uczeni pracujący pod kierunkiem akademików z Princeton University odkryli nowy sposób na zmuszenie materiałów do emisji wiązki laserowej. Claire Gmachl z Mid-Infrared Technologies for Health and the Environment (MIRTHE) poinformowała o dodatkowej wiązce, którą znaleziono w kwantowym laserze kaskadowym.
![](/media/lib/40/wierzba-782bced0dac3b7cf5bbbbd373a9cb07d.jpg)
Aspiryna własnym sumptem
24 grudnia 2008, 12:23Ludzki organizm potrafi wytwarzać własny kwas salicylowy (ang. salicylic acid, SA). Jest to surowiec wykorzystywany przez przemysł farmaceutyczny do produkcji aspiryny. Zespół Gwendoline Baxter z British National Health Service (NHS) uważa, że to pierwsza substancja, reprezentująca nowo odkrytą grupę bioregulatorów (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/40/muskrat-cove-april-2008-2592580dd6e7be9084bd9c2be9df646a.jpg)
Powrót bobra
22 grudnia 2008, 17:20Nowojorskie Wildlife Conservation Society poinformowało, że do miasta powrócił José, słynny bóbr, który po raz pierwszy został zaobserwowany w 2007 roku. To pierwszy od co najmniej 200 lat przedstawiciel tego gatunku, który pojawił się w okolicach Nowego Jorku.
![](/media/lib/27/1210935715_306124-4d5152c06b45764a0b7fae3783dab8cc.jpeg)
Metamorfoza w 3 minuty
22 grudnia 2008, 12:03Dr Xin An Zeng z Politechniki Południowochińskiej w Kantonie znalazł sposób na postarzenie młodego wina w mgnieniu oka. Kwaśną ciecz wystarczy potraktować za pomocą krótkiego wyładowania elektrycznego. Efekt: szlachetny i cieszący podniebienie trunek (Innovative Food Science and Emerging Technologies).